De dag dat ik voor de eerste (en waarschijnlijk ook laatste) keer een mooi gepocheerd ei maakte AKA eggs benedict op een courgettefritter

Wie ooit de brunch heeft uitgevonden is een genie. Lang in je bed blijven liggen en daarna goed eten tot een stuk in de namiddag, liefst met alcohol en goede vrienden erbij: what’s not to love?

Mijn absoluut grootste brunchfavoriet is eggs benedict: een lekker geroosterde english muffin, plakjes gebakken ham, een perfect gepocheerd ei en romige, citroenige hollandaisesaus. Decadentie ten top, en zoooooo lekker.

Eggs benedict werden populair in New York eind negentiende eeuw en zoals bij zo veel beroemde gerechten is het onduidelijk hoe het recept precies ontstaan is. Lemuel Benedict, een beursmakelaar op Wall Street, beweerde dat hij in 1894 in het Waldorf Hotel ging ontbijten. Hij had een massieve kater die dag en vroeg de ober om geroosterd brood, gebakken spek, een gepocheerd ei en hollandaisesaus. De kok zou blijkbaar zo onder de indruk geweest zijn van die combinatie dat hij het gerecht op de kaart zette, maar dan wel met een english muffin en gebakken ham. Een andere hypothese gaat terug op een echtpaar Benedict, dat eind jaren 1800 elke zaterdagavond ging dineren in het legendarische restaurant Delmonico’s in Manhattan. Op een avond had Mrs. Benedict wel eens zin in iets nieuws, en dus vroeg ze aan de ober of hij niks verrassends op de kaart had. Die kaatste de vraag terug en liet Mrs. Benedict een suggestie doen. Een getoaste english muffin, een gepocheerd ei, gebakken ham en hollandaise, jawel, maar dan wel nog met wat truffel erbovenop. Je bent fancy of je bent het niet natuurlijk.

Wat er ook van zij, het is lekker en het is wereldberoemd. En het lijkt ook nog eens poepsimpel: broodje roosteren, ham en eitje erop, hollandaise erover, done! Maar natuurlijk, zoals zo veel ogenschijnlijk simpele dingen zoals de liefde en een PAX-kleerkast van de IKEA is het allemaal iets ingewikkelder dan het lijkt. Ik was er nog nooit in geslaagd om een gepocheerd ei te maken, ondanks vele pogingen en allerlei rare trucjes. En hollandaise, dat is basically een warme mayonaise en dus iets waar je serieus mee moet oppassen. En al die dingen moeten dan ook nog eens ongeveer gelijktijdig klaar zijn! Bovendien ben ik – na een serieuze dip met schransbuien en bijhorende moodswings – weer op het suiker- graan- en snelle koolhydraatarme pad, dus die english muffin was ook al uitgesloten. Enter een courgette die op moest en een lumineus idee! Ik had eerder al eens superlekkere courgettefritters gemaakt, dus waarom zouden die niet als bodem kunnen dienen? Lo and behold: koolhydraatarme eggs benedict!

 

33764301_10156425232073436_400142586636926976_n

 

recept voor 2 personen

courgettefritters

  • 1 middelgrote courgette
  • 1 ei
  • 1 eetlepel amandelmeel of voor wie niet aan low carb doet: gewone bloem
  • 30 g geraspte parmezaan of grana padano
  • wat citroenzeste
  • wat gedroogde chiliflakes
  • peper en zout

gepocheerde eieren

  • voor wie goed gepocheerde eieren kan maken:
    • 2 verse eieren
  • voor alle anderen:
    • minstens 6 verse eieren
    • engelengeduld

gebakken ham

  • 2 plakken ham
  • andere opties: reepjes gebakken spek, gerookte zalm of voor de vegetariërs: gestoofde verse spinazie, dan maak je Eggs Florentine.

hollandaisesaus

  • 2 eigelen
  • 3 el vers citroensap
  • wat cayennepeper
  • 112 g boter
  • peper en zout

 

How to:

Begin met de courgettefritters. Rasp de courgette, meng het raspsel met wat zout en doe alles in een zeef over een pot. Dek af en zet een halfuurtje in de koelkast.

Haal al je ingrediënten voor de hollandaise uit de koelkast. Het is belangrijk dat alles op kamertemperatuur is.

Over naar de gepocheerde eieren! Breng een hoge pot water aan de kook. Voeg een scheutje azijn toe aan het water. Als het water kookt, verlaag het vuur dan zodat het water heel zachtjes pruttelt maar niet te veel meer beweegt. Breek je ei in een kommetje. Roer zachtjes met een houten lepel in het water en giet het ei voorzichtig in het midden van de pot zodat het eiwit zich mooi rond de dooier draait. Laat een tweetal minuten pocheren. Liefst niet langer, anders loop je het risico dat je dooier niet meer mooi lopend is.

Deze aanpak resulteerde voor de allereerste keer in mijn leven in een perfect gepocheerd ei! Maar misschien ook voor de laatste keer, want daarna lukte er niks meer en maakte ik van armoe dan maar een spiegeleitje voor bij mijn benedict. Ook lekker, maar niet the real deal natuurlijk.

Als je twee gepocheerde eieren hebt, leg ze dan even opzij in een kom koud water. Zo garen ze niet verder en kan je op je gemak de rest klaarmaken.

Ga verder met de courgettefritters. Hevel de geraspte courgette over naar een propere keukenhanddoek en wring er zo veel mogelijk vocht uit. Meng de courgette dan met de rest van de ingrediënten. Mocht het mengsel nog iets te lopend zijn, voeg dan nog wat amandelmeel, parmezaan of bloem toe. Verdeel het mengsel in twee en vorm er platte rondjes van. Bak die in wat boter of olijfolie.

 

 

De hollandaisesaus dan! Ik heb de mijne in de blender gemaakt, omdat ik lui ben en dat ook werkt. Het was veel te warm om met de hand te staan kloppen. De hoeveelheid hollandaise was zeer ruim, als je geen gigantische plas op je benedict hoeft is de helft van het recept eigenlijk ook genoeg. Maar ik zie de dingen vaak nogal groot.

Doe de eigelen, het citroensap en de cayennepeper in de blender. En blend. Obviously. Smelt de boter op een zacht vuur. De gesmolten boter moet warm zijn, maar zeker niet heet. Giet dan, terwijl de blender op de laagste stand draait, in een dun straaltje de warme boter bij het eimengsel. Laat nog even doordraaien tot je saus mooi egaal en ingedikt is. Kruid dan bij met peper en zout naar smaak. Ik heb de hollandaise dan in een klein steelpannetje gedaan en op een kookplaat gezet die ik recent gebruikt had. Zo bleef de saus enigszins warm. In een kommetje doen en au bain marie over een grotere kom warm water zetten kan ook, maar mijn keuken was al chaos genoeg.

Snijd de ham in wat kleinere stukken en bak in wat boter of olijfolie. Dit is verreweg het gemakkelijkste gedeelte van het recept. Hoe hard of zacht je je ham bakt hangt helemaal van je eigen smaak af natuurlijk.

Breng een pot water aan de kook en verlaag het vuur dan zodat het water heel zachtjes pruttelt. Leg je gepocheerde eieren zachtjes met een schuimspaan in het water en laat ze een minuutje warmen. Zeker niet langer.

Assembly time! Leg op elk bord een courgettefritter. Leg er wat ham op en vlij je gepocheerd ei neer. Giet er zo veel hollandaise over als je wil, niemand zou ooit beschaamd moeten zijn over wat hij eet. Leg er dan nog wat extra ham bij. Wie helemaal fancy wil doen kan nog wat fijngesneden bieslook over de eggs benedict strooien, maar dat is volledig optioneel.

En ziedaar! Niemand zei ooit dat het gemakkelijk zou zijn, maar het is wel heel lekker. In elk geval lekker genoeg om je tafelgenoot ervan te overtuigen dat hij of zij de keuken moet opruimen.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s