Hemsley + Hemsley, beenderkokende godinnen

Terwijl ik dit schrijf zit er een pan met brownies in de oven. En nu hoor ik het kraken in uw hersenen, want brownies dat is toch bloem en suiker en chocolade en dus de baarlijke duivel zelve wanneer het op detoxen aankomt? Geen nood op dat front, want dit zijn niet zomaar brownies, maar de ZWARTEBONENBROWNIES van mijn twee beste culinaire vriendinnen, Jasmine en Melissa Hemsley. Of gewoon Hemsley + Hemsley zoals hun bedrijfje heet.

Dochters van een Britse vader en een Filippijnse moeder, de een ex-model, de ander ex-sales manager uit de schoenenindustrie. Ze zien eruit alsof ze hun menu’s vullen met groente en vreemdsoortige zaden. En dat doen ze ook, maar daar komen ook nog heel wat andere dingen bij, zoals zelfgetrokken beenderbouillon (hun levenselixer zoals ze het zelf noemen), echte boter, stevige stukken vlees en vis, fruit en kaas. Geen granen, geen geraffineerde suikers. (Ook geen soja denk ik, maar dat moet ik eens opzoeken.)

Qua glamourgehalte kan Pascale Naessens nog iets van hen leren. Ze maken eten klaar voor talloze supersterren, hun recepten verschijnen op de site van Vogue en ze doen ook catering voor merken als Chanel, Louis Vuitton en Vivienne Westwood. La-di-da. En ook voor mij, of toch een beetje, want sinds heel dat detoxgebeuren ben ik verslaafd aan hun kookboek, The Art of Eating Well of De kunst om goed te eten

3003nndo_kookboek

Op de eerste twintig pagina’s doen ze heel hun eetfilosofie uit de doeken, compleet met een waslijst aan ingrediënten die ze regelmatig gebruiken. Hou er wel rekening mee dat je een groot deel van die dingen niet gewoon in Dendelais vindt. Wij hebben gelukkig een goeie Turkse supermarkt vlakbij, een grote Aziatische supermarkt in centrum Brussel en een geweldige biosupermarkt in dezelfde buurt. Dat scheelt al behoorlijk.

Enkele tips/ideeën die ik meenam:

Elke ochtend het sap van een halve citroen in een glas lauwwarm water drinken. Ik las het al op verschillende plaatsen, blijkbaar zou het helpen om je lichaam te ontgiften en om het alkalischer te maken (je weet wel, pH-waarden en zuren en basen en van die nachtmerries uit de chemieles). En dat is dan goed. Of zo. Ik doe het in elk geval.

Trek tien minuten extra uit voor je lunch, heb aandacht voor wat je eet, let niet op je telefoon en e-mail en kauw grondig. Vanuit dat principe begin ik eind september trouwens aan een cursus Mindful Eating. Daar komen uiteraard verslagen van op dit blogsken.

De ‘beter dan’-regel. Als je niet kan vinden wat je zoekt, neem dan de op een na beste optie. Dat geldt zowel voor ingrediënten als voor keuzes uit een menukaart. Niemand spreekt een oordeel over je uit, wees mild voor jezelf. Geniet van wat je eet en probeer niet altijd volmaakt te zijn.

Geef je geld verstandig uit. Koop seizoensproducten uit de buurt, koop voordelige stukken vlees en probeer minder bekende vissoorten.

En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar jullie snappen de globale insteek intussen wel, denk ik. Over naar wat ik al klaarmaakte uit dat glorieuze kookboek!

Eerst en vooral: hun fantastische bananenbrood. Zooooooo lekker bij het ontbijt!

wpid-wp-1441693038837.jpeg

Hun heerlijk hartverwarmende kokos-amarantpap. Amarantzaden lijken een beetje op quinoa, maar nog kleiner. Blijkbaar vormden ze een belangrijk onderdeel van de Inca-keuken. En zo leert een mens elke dag wat bij.

wpid-wp-1441693201704.jpeg

Hun zalm met Earl Grey, waarvan ik de lof hier al uitgebreid bezong. De gezusters zijn trouwens grote fans van het vernoedelen van allerlei groente. Ik gebruik daar nu mijn dunschiller en juliennesnijder voor, maar een spiralizer zoals zij gebruiken staat hoooooog op mijn verlanglijstje. (Het is maar een tip hé jongens.)

wpid-wp-1441693135160.jpeg

Nog een absolute winnaar: cottage pie met bloemkoolpuree! Ik gebruikte varkens-kalfsgehakt in plaats van zuiver rund, ik vind dat toch altijd nét ietsje smaakvoller. Ohhhhh mannekes toch, ik kan nauwelijks in woorden vatten hoe lekker dat dat is! Ik ga het dan ook niet proberen, de foto zal jullie moeten overtuigen.

11994212_709855582492061_1335508425_n

En tot slot dan hun zwartebonenbrownies. Eigenlijk is het best wel logisch. De bonen op zich hebben geen erg uitgesproken smaak en gesmeusd hebben ze de perfecte structuur voor brownies. Ze staan af te koelen as we speak. Ik ben ongelofelijk benieuwd!

12017668_10153672051578436_9007027079159297819_o

wpid-wp-1442157771958.jpeg

En zo ziet de uiteindelijke brownie eruit! Ik denk dat ik ze net wat te lang in de oven heb gelaten, want ze zijn een beetje aan de droge kant. Maar nondedju, echt wel heel lekker! Je zou nooit vermoeden dat hier geen bloem en geen suiker in zit. (ETA: Volgens het kookboek moet je ze in de koelkast bewaren en krijg je zo een meer fudgy structuur vanbinnen. En het klopt! Nu, een halve dag later, zijn ze veel minder droog vanbinnen.)

wpid-wp-1442167702719.jpeg

En als afsluiter: hieronder een filmpje waarin de Hemsley’s hun befaamde Earl Grey-zalm maken. En major girl crush, echt waar. Die zijn zo mooi! Vooral Melissa, die met de frou! (En die was dan het niet-model) En ze praten zulk ongelofelijk formidastisch superieur posh Engels! Het moge duidelijk wezen dat ik een fan ben. Nu jullie nog.


4 reacties op ‘Hemsley + Hemsley, beenderkokende godinnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s