Ik wou hier #nosugar tikken maar autocorrect maakte er bodybags van. Creepy.

Of ook wel: #septemberdetox, de round-up van week 1!

Maar eerst en vooral: how jong, die sociale media! Ik postte mijn blog gisteren op instagram, Twitter en Facebook en mijn verhaal werd intussen meer dan 300 keer bekeken. Of iedereen ook effectief verder heeft gelezen weet ik natuurlijk niet, maar toch. Bedankt piepels! En ik hoop dat sommigen onder jullie er toch wat aan gehad hebben. (Insert Michael Jackson met “You are not alone”.)

En nu verder naar de orde van de dag: week 1 van de detox!

Een maand lang geen suiker, geen zuivel, geen granen en geen alcohol. Zo weinig mogelijk geraffineerd. En dat is nogal lastig voor iemand die zo ongeorganiseerd is als ik. Want niet voorbereid zijn = de dood. Of toch die van je goede voornemens. Serieus, sta er eens bij stil: je bent in het station, met razende honger. Wat zijn je opties dan? … (ik geef jullie hier even wat tijd om na te denken) … Een appel bij de Panos. Of een banaan bij de Panos. Hoogstens. (Ik laat de grote stations met van die mini-Carrefours en zo even buiten beschouwing omdat dat beter in mijn betoog past. Zo ben ik wel.)

Voorbereiding dus! Men neme een stapel kookboeken.

wpid-img_20150824_100322.jpg

En een uiterst handige app, waar je recepten in kan opslaan, weekmenu’s plannen en boodschappenlijstjes genereren.

wpid-img_20150825_145549.jpg

Men hale vervolgens een karrenvracht boodschappen bij biowinkels, Aziatische supermarkten en Turkse buurtwinkels allerhande.

wpid-img_20150828_212348.jpg

En men koke!

Het fantastische bananenbrood van Hemsley & Hemsley bijvoorbeeld, waar de huisband en ik twee dagen mee ontbeten hebben.

wpid-wp-1441693038837.jpeg

Of deze kokos-amarantpap, ook al van Hemsley & Hemsley en hart- en lichaamverwarmend op kille ochtenden. (Ik vond geen recept online, wie het wil zal het kookboek eens moeten komen lenen.

wpid-wp-1441693201704.jpeg

Dat ontbijt houdt je wel recht tot de middag en dan…

Soep! De geweldige soep met gegrilde groenten uit Ottolenghi’s Plenty bijvoorbeeld:

wpid-wp-1441788764262.jpeg

Of een goedgevulde minestrone, deels gebaseerd op die van Dorien van Jonge Sla (en uit haar boek Goed Eten). De mijne had wortelen, courgette, tomaat, babyspinazie en boterboontjes. (Belgische, hoera! En geen van die Keniaanse of Zimbabwaanse die ik weiger te kopen.)

wpid-wp-1441693114092.jpeg

En op dagen dat een mens zijn mooie voorbereiding dan toch niet volgt is er nog altijd het wonder dat avocado’s en tonijn heet.

wpid-wp-1441693086963.jpeg

Wat het mankeert in esthetiek maakt het ruimschoots goed in smaak. Zeker als je tonijn in olijfolie neemt en dit topherehje afwerkt met een stevige snuif zeezout.

En dat brengt ons naadloos bij de tussendoortjeskwestie! Voor zoet is fruit bijna de enige optie, tenzij je zin hebt om nóg iets te staan koken ’s avonds. Mijn favoriet de afgelopen week: wortelen met hummus!

wpid-wp-1441693101618.jpeg

Eerst had ik een potje hummus gekocht, maar omdat ik overal las dat dat zo gemakkelijk is heb ik er dan toch maar zelf gemaakt. Een kind kan de was doen!

wpid-wp-1441693216052.jpeg

Echt waar jongens, koop nooit meer hummus in een potje. Kikkererwten, knoflook, tahini, koriander, komijn en olijfolie zijn uw vrienden. En gooi er verder alles bij wat maar in u opkomt.

Tot slot nog enkele avondmalen van afgelopen week, om te beginnen deze GODDELIJKE zalm van Hemsley & Hemsley. Gebakken in een reductie van Earl Grey-thee en esdoornsiroop. En ja, dat is ook een soort suiker, maar ik ben geen freak he jongens. En courgetti met een dressing van citroen en rucola erbij!

 wpid-wp-1441693135160.jpeg

Vervolgens deze elegante hoop aubergines, die ik zorgvuldig transformeerde in een vies uitziende bruine drab. (Alias de auberginedaal uit Save with Jamie – maar dan zonder de chapatti’s en zonder de rijst.)

wpid-wp-1441693186420.jpeg

wpid-wp-1441693193591.jpeg

En dan hadden we ook nog vleesbrood en ratatouille waar ik geen foto van heb, een soort chili sin carne met kikkererwten waar ik geen foto van heb (allebei gewoon op den boef zonder recept, tot zover dat weekmenu) en deze glorieuze rösti van courgette met gerookte zalm en een spiegelei. Het toppunt van eenvoud, maar een mens wordt er gelukkig van.

wpid-wp-1441693209363.jpeg

En wat doet dat nu met een mens? Eerlijk, dat doet een mens zeer goed. Ik voel me helderder, heb geen rush-en-daaropvolgende-dip meer na het eten, ik voel me energieker. Tot nu toe goed nieuws dus! En er is 2.5 kilo af, dat ook, al wil ik me daar niet blind op staren. God en iedereen met goed werkende ogen weet dat er serieus wat af mogen, maar ik wil dat niet de focus maken. Ik wil me gewoon beter in mijn vel voelen, gezonder. De rest volgt dan wel.


Een reactie op “Ik wou hier #nosugar tikken maar autocorrect maakte er bodybags van. Creepy.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s